Infolinka: 9–17 h (v pracovní dny) +420 544 525 222 info@electree.cz Nezávazná poptávka

Jak funguje domácí fotovoltaika?

Princip fotovoltaiky lze ve zkratce popsat takto: Sluneční paprsky obsahují fotony, které nesou energii. Tyto fotony dopadají na fotovoltaické panely, jež jsou vyrobeny z křemíku, který slouží jako vodič. Na panelu se ze slunečního záření vytvoří stejnosměrný proud, který se následně pomocí střídače přemění na proud střídavý.

Elektřinu domácnost využívá k okamžitému odběru (např. když svítí slunce, zapne se pračka, myčka atd.), nebo se může ukládat do baterií na pozdější použití. Když je baterie naplno nabitá, vznikají přetoky do sítě, které je vhodné prodávat. Výhodou je, že na pořízení domácí fotovoltaiky lze aktuálně čerpat dotace od státu. 

Jak funguje fotovoltaika u paneláku? 

Princip je stejný jako u rodinných domů, panely se umístí na střechu a systém je centrální pro celý dům, k bytům vede lokální distribuční síť. Na fotovoltaiku pro bytové domy stát také poskytuje. 

Jak funguje fotovoltaika v zimě? 

V zimě je produkce elektřiny logicky nižší než v létě, ale i při nižší intenzitě světla, zatažené obloze a mrazu se elektřina vyrábí. Problémem bývá sněhová pokrývka, ale většinou jsou panely umístěné v šikmé poloze, takže sníh z panelů vlivem gravitace sjede. Určitě nedoporučujeme sníh z panelů odklízet, je to nebezpečné. 

Jak funguje FVE s baterií? 

Vyrobená elektřina z fotovoltaických panelů je nejprve využita k napájení elektrických zařízení ve vaší domácnosti. Pokud panely produkují více elektřiny, než co aktuálně spotřebováváte, přebytečná energie se uloží do baterií. Za nás je investice do fotovoltaiky s baterií rozhodně výhodná, protože využijete sluneční energii i v době, kdy slunce nesvítí nebo svítí málo na pokrytí celé spotřeby. Zároveň nám baterie umožňuje chytře nakoupit elektřinu za nejlevnější cenu dle denní doby.

  

Jak funguje back up na FVE? 

Back up zajistí dodávky elektrické energie z fotovoltaiky (z baterie) také v případě krátkodobého výpadku proudu

Jak funguje optimizér pro FVE? 

Optimizéry pro fotovoltaické systémy zvyšují efektivitu a výkon solárních panelů. Snižují dopad stínění na celkový výkon systému tím, že umožňují každému panelu pracovat nezávisle na ostatních. To je zvláště užitečné, když část systému je stíněna stromy, komíny nebo jinými překážkami. 

Na jaké světlo funguje fotovoltaika? 

Fotovoltaika funguje nejlépe na slunečním světle, ale panely jsou schopny pracovat také na umělém světle. Účinnost však bude nižší. 

Kam je nejlepší umístit fotovoltaické panely? 

K zajištění co nejlepší účinnosti fotovoltaických panelů je nejdůležitější světová orientace a sklon. Nejvýhodnější je orientace na jih a sklon 35 až 45 stupňů.    

Jaká je životnost fotovoltaiky? 

Výrobci obvykle garantují životnost fotovoltaických panelů (s malým snížením účinnosti) na 25 až 30 let

Je nutný pravidelný servis nebo údržba fotovoltaiky? 

Nezbytné pravidelné revizní kontroly FVE vychází z požadavků českých technických norem, jako jsou zejména ČSN EN 62446-1, ČSN 33 1500 a ČSN 33 2000-6. Pravidelné revizní kontroly FVE je tedy nutné zpracovávat v intervalech 1-4 roky v závislosti na typu solární elektrárny a s ohledem na vnější vlivy prostředí.

   

Jaký vliv má fotovoltaika na distribuční a zákonné poplatky? 

Platba distribučních a zákonných poplatků je povinná. Poplatky, navázané na spotřebu (daň z elektřiny, systémové služby), ovšem za elektřinu, kterou si pomocí vlastních fotovoltaických panelů vyrobíte, neplatíte. Tedy každá kilowatthodina, kterou si vyrobíte pomocí vlastní fotovoltaiky vám šetří nejen cenu elektřiny, ale veškeré poplatky, které jsou spojeny s dodávkou z distribuční sítě!